CuprinsCaută

Regele Simeon, 80 de ani

18.06.2017
TwitterFacebook

 

În zilele de 15-17 iunie 2017, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au făcut o vizită în Bulgaria, la invitația Regelui Simeon al II-lea, pentru a sărbători pe Majestatea Sa la împlinirea vârstei de 80 de ani.

A fost a șasea vizită publică externă a Familiei Regale din anul 2017. În zilele de 6-9 februarie 2017, Principele Radu a efectuat o vizită în Anglia, în compania președintelui Parlamentului Republicii Moldova, dl Andrian Candu. În luna aprilie, Principele Radu a vizitat Republica Turcia, participând la al XX-lea Summit Marmara de la Istanbul, iar în luna mai a vizitat Republica Moldova, fiind prezent în Chișinău și în localitățile Ocolina și Țepilova Mare. În zilele de 11-14 mai, Principele Radu a reprezentat pe Custodele Coroanei într-o vizită oficială în Polonia. În zilele de 2-4 iunie 2017, Principele Radu a făcut o vizită în orașul Soultzmatt din Franța, pentru a comemora un secol de la moartea soldaților români din Alsacia.

În seara de 15 iunie, Altețele Lor Regale s-au întâlnit privat cu Majestățile Lor și cu membri ai Familiei Regale a Bulgariei.

Vineri, 16 iunie 2017, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au participat la o slujbă religioasă oficiată de Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, în catedrala Sfântul Alexandru Nevski din Sofia. Au luat parte Majestățile Lor Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita, Alteța Sa Regală Principele Boris, alături de Altețele Lor Regale Principesa Marie-Louise, Principesa Miriam, Principele Kiril, Principele Kubrat, Principele Konstantin, Principesa Kalina și familiile lor. Au fost prezenți Majestățile Lor Regele Constantin al II-lea și Regina Anne-Marie ai elenilor, Regina Sofia a Spaniei, Altețele Lor Regale Principele Moștenitor Alexandru și Principesa Moștenitoare Ecaterina ai Serbiei, Principele Moștenitor Nicolae al Muntenegrului, Principele Moștenitor Leka și Principesa Moștenitoare Elia ai albanezilor, Principele Aga Khan al IV-lea, Principele Ludwig și Principesa Marianne de Baden, precum și membri ai Familiei Imperiale Otomane, ai Familiei Imperiale a Austriei, ai Familiei Ducale de Saxa-Coburg și Gotha și ai Familiei Regale a Egiptului.

În continuare, invitații au luat parte la Muzeul Municipal din Sofia la lansarea pe piață a unui timbru aniversar reprezentând pe Regele Simeon al II-lea.

În cursul serii, Majestatea Sa a oferit recepție la Palatul Vrana, reședința regală din Sofia. Au fost invitate personalități ale vieții publice bulgare, alături de musafiri veniți din Europa, America și Africa. Au fost, de asemenea, prezenți membrii Familiilor Regale aflați la Sofia cu ocazia jubileului Majestății Sale.

În dimineața de sâmbătă, 17 iunie 2017, invitații Regelui Simeon al II-lea au mers, împreună cu Familia Regală a Bulgariei, într-o călătorie simbolică în Trenul Regal. Musafirii au vizitat mânăstirea Cherepish, unde au fost primiți de Înalt Preasfinția Sa Mitropolitul Grigore de Vratsa.

Sâmbătă seara, în încheierea celebrărilor, Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea a invitat musafirii la reședința regală de la Tsarska Bistrița.

În cursul zilei de sâmbătă, Familia Regală s-a întâlnit cu ambasadorul României la Sofia, Excelența Sa dl Ion Gâlea.

 

Familiile Regale ale României și Bulgariei au păstrat, la fiecare generație, legături foarte apropiate. Regele Ferdinand al bulgarilor a vizitat Castelul Peleș în numeroase rânduri, invitat de Regele Carol I și de Regina Elisabeta, între anii 1888 și 1914. Regele Boris al III-lea, și Regina Ioana, părinții Regelui Simeon, au vizitat Bucureștiul și Sinaia în anul 1934. În anii Războiului Rece, Regele Mihai I și Regina Ana au întâlnit în numeroase ocazii pe Regele Simeon și pe Regina Margarita, în ocazii publice, atât în Elveția și Spania, cât și în alte țări ale Europei.

După anul 2000, Regele Simeon a vizitat România de mai multe ori, ultimele vizite fiind cele din anii 2011, 2012 și 2016 (când a călătorit cu Trenul Regal pe urmele părinților săi). Regele Mihai și Regina Ana au vizitat Bulgaria în anul 2002. Principesa Moștenitoare și Principele Radu au efectuat vizite cu caracter public în Bulgaria, împreună sau individual, în anii 2002, 2003, 2005, 2009 și 2013.

La împlinirea vârstei de 75 de ani, Regele Simeon al II-lea a fost sărbătorit în România. Majestatea Sa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității București, a fost distins cu Medalia de Onoare a Ministerului Apărării Naționale și a luat parte la un dineu oficial oferit de Custodele Coroanei Române în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta.

 

 

×

Căutare